چطور از ایران برای کانادا درخواست پناهندگی بدهیم؟

یکی از روش‌های مهاجرت به کانادا، دریافت پناهندگی از این کشور است. البته همانطور که می‌دانید این روش معمولا برای افرادی با شرایط خاص است که دیگر نمی‌توانند در کشور خود به‌راحتی و در سلامت زندگی کنند.

بر همین اساس، در این مقاله تلاش شده است که به‌طور کامل توضیح داده شود که چه افرادی می‌توانند از این طریق به کانادا مهاجرت کنند و باید چه شرایطی داشته باشند. با ما همراه باشید.

به چه کسی پناهنده می‌گویند؟

پناهنده فردی است که از کشور خود گریخته است؛ به عنوان مثال ممکن است فردی در خطر نقض جدی حقوق بشر و آزار و اذیت در کشور خود قرار داشته باشد، قادر به بازگشت مجدد به کشور خود نیست و نیاز به حمایت دارد. در همین راستا، کشور کانادا دو برنامه حمایت از پناهندگان برای کمک به رفع این نیاز در نظر گرفته است که عبارتند از:

  • برنامه پناهندگی در کانادا برای افرادی که از داخل کانادا درخواست حمایت پناهندگی می‌کنند.
  • برنامه اسکان پناهندگان و بشردوستانه برای افرادی که نیاز به محافظت از خارج از کانادا دارند.

برنامه پناهندگی در کانادا

افرادی که بعد از ناامید شدن از زندگی در کشور خود با دلایلی به غیر از جرم و جنایت به یک نقطه ورودی و مرزی کانادا می‌رسند یا در حال حاضر در کانادا هستند می‌توانند با ارائه درخواست پناهندگی به اداره مهاجرت بخش پناهندگی کانادا برای حمایت از پناهندگان درخواست دهند. IRB یک دادگاه اداری مستقل است که تصمیم می‌گیرد که آیا مدعی، واجد شرایط حمایت از پناهندگان است یا خیر؟ IRB یک پرونده را بررسی می‌کند و با توجه به دو دسته حفاظتی تصمیم می‌گیرد که عبارتند از:

  • یک پناهنده کنوانسیون که ترس موجهی از آزار و شکنجه شدن به دلایل نژاد، مذهب، ملیت، عضویت در یک گروه اجتماعی خاص یا عقاید سیاسی دارد، خارج از کشور خود است و نمی‌تواند یا نمی‌خواهد به کشورش بازگردد.
  • فردی که نیاز به حمایت دارد و در صورت بازگشت به کشور خود با خطر شکنجه، خطر از دست دادن جان خود یا خطر رفتار یا مجازات ظالمانه و غیرعادی مواجه است.

اگر IRB متوجه شود که شخصی معیارهای یکی از این دسته‌ها را دارد، به فرد درخواست دهنده پناهندگی می‌دهد. سپس آن‌ها می‌توانند برای اقامت دائم اقدام کنند. اگر پرونده رد شود، فرد متقاضی می‌تواند یک بار به بخش تجدیدنظر پناهندگان (RAD) درخواست دهد تا در صورت امکان، بعد از بررسی مجدد به وی پناهندگی دهند.

انواع برنامه‌های حمایت از پناهندگان در کانادا

به طور کلی، سیستم پناهندگی کانادا دو برنامه اصلی دارد:

  • برنامه اسکان مجدد پناهندگی و بشردوستانه برای افرادی خارج از کانادا که نیاز به محافظت دارند.
  • برنامه پناهجو در کانادا برای افرادی داخل کانادا که درخواست حمایت از تحت پناهندگی دارند.
  1. برنامه اسکان مجدد پناهندگان و بشردوستانه

این پناهجویان، افرادی هستند که در کمپ‌های پناهندگان در خارج از کانادا ساکن هستند. آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد (UNHCR) همراه با حامیان خصوصی، پناهجویان واجد شرایط را برای اسکان مجدد در کانادا شناسایی و معرفی می‌کنند. 

پناهجو اجازه درخواست مستقیم برای اسکان مجدد در کانادا را ندارد. حامیان خصوصی در این برنامه دارندگان قرارداد حمایتی به صورت قراردادهای حمایت مالی با دولت کانادا هستند. همچنین، برنامه ارجاع دفتری با ویزای مختلط (BVOR) لیست پناهندگان معرفی شده توسط آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد را با حامیان مالی خصوصی در کانادا مطابقت می‌دهد.

  1. برنامه پناهجو در کانادا

برنامه پناهجو برای حمایت از پناهندگان در کانادا طراحی شده است و به افرادی اختصاص دارد که در خطر آزار و شکنجه قرار دارند و یا در کشورهای خود در معرض خطر شکنجه یا مجازات ظالمانه یا غیرعادی هستند. 

در نظر داشته باشید که افرادی که مرتکب جرایم سنگین کیفری شده‌اند یا درخواست پناهندگی آن‌ها قبلا توسط دولت کانادا رد شده است، واجد شرایط برای این برنامه نیستند.

خدمات ارائه شده توسط سیستم پناهندگی کانادا

از جمله خدمات ارائه شده توسط سیستم پناهندگی کانادا، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کمک به یافتن محل زندگی برای پناهندگان در کانادا و اسکان آن‌ها: معمولا اولین چالش برای پناهندگان، مسئله اسکان آن‌ها است. دولت کانادا به پناهندگان برای انتخاب بهترین مکان برای زندگی براساس عواملی مانند زبان مادری، تعلقات فرهنگی، قومی و مذهبی و سایر نیازها کمک می‌کند.
  • محافظت از کودکان در برابر سوءاستفاده و استثمار: کودکانی که تحت مراقبت والدین نیستند و به عنوان پناهنده به کانادا می‌آیند، ممکن است در معرض سوءاستفاده و استثمار قرار بگیرند. پروتکل حضانت (Guardianship Protocol) در چنین شرایطی توسط افسران دولت کانادا اجرا می‌شود.
  • کمک به پناهندگان اسکان داده شده: دولت کانادا به پناهندگانی که اسکان داده شده‌اند، انواعی از خدمات و حمایت‌های ضروری را ارائه می‌دهد. از جمله این حمایت‌ها و خدمات می‌توان به درنظر گیری مستمری برای این افراد اشاره کرد تا زمانی که پناهندگان بتوانند زندگی خود را تامین کنند. منطقه یا استان محل اسکان آن‌ها تعیین‌کننده میزان کمک مالی است.

خدمات اجتماعی: این خدمات اجتماعی به همه تازه‌واردان از جمله پناهندگان ارائه می‌شود، مانند یافتن شغل، مترجم و خدمات خاص برای افراد دارای معلولیت و دسترسی به مراقبت‌ها خاص برای کودکان، سیستم حمل و نقل و مشاوره.

افراد واجد شرایط برای پناهندگی کانادا

اتباع خارجی که از آزار و شکنجه در کشور خودشان می‌ترسند، در معرض خطر جدی آسیب قرار دارند و نمی‌توانند در کشور خود حمایت شوند و اغلب به کشورهای دیگر از جمله کانادا پناه می‌برند. افرادی که به‌عنوان پناهنده شناخته می‌شوند اجازه اقامت در کانادا را دارند و می‌توانند برای اقامت دائم درخواست دهند و در نهایت مانند یک شهروند عادی در کانادا زندگی کنند.

در برخی موارد، مانند مواردی که مربوط به جنایت یا مسائل امنیتی است، تصمیم توسط اداره مهاجرت، پناهندگان و شهروندی کانادا (IRCC) گرفته می‌شود.

به طور کلی، دو نوع کلی از پناهندگان وجود دارد که شامل افراد نیازمند حفاظت و پناهندگان کنوانسیون هستند. شرایط مورد نیاز برای پناهندگی کانادا عبارتند از:

1. افراد نیازمند حفاظت

یک فرد نیازمند به حفاظت، فردی در کانادا است که اگر به کشور خود یا کشوری که معمولاً در آن زندگی می‌کرده است منتقل شود، شخصاً در معرض موارد زیر قرار می‌گیرد:

  • شکنجه
  • هر نوع خطری برای زندگی آن‌ها
  • خطر برخورد یا مجازات ظالمانه و غیرعادی طوری که قادر به حمایت از دولت خود نیست، فرد در تمام نقاط کشور با خطر مواجه خواهد شد، این خطر بخشی از مجازات‌های قانونی نیست و خطر ناشی از مراقبت‌های بهداشتی یا پزشکی ناکافی نیست.

2. پناهندگان کنوانسیون

پناهندگان کنوانسیون افرادی هستند که در خارج از کشور ملی خود زندگی می‌کنند و به دلیل ترس از آزار و اذیت، نمی‌توانند در داخل کشور خود محافظت شوند یا به آن کشور بازگردند. ترس از آزار و اذیت باید مستدل و مبتنی بر یکی از موارد زیر باشد:

  • نژاد
  • دین
  • ملیت
  • نظر سیاسی
  • عضویت آن‌ها در یک گروه اجتماعی خاص (ازجمله گروه‌هایی که فرد نمی‌تواند آن‌ها را تغییر دهد، مانند جنسیت، گرایش جنسی، عضویت‌های گذشته و …)

آزار و شکنجه به مواردی مانند تهدید به مرگ، شکنجه یا زندان توسط دولت، چریک‌ها یا سایر عوامل غیردولتی مانند شوهر بدسرپرست گفته می‌شود. فردی که ادعای پناهندگی می‌کند باید نشان دهد که هیچ جایگزینی برای پرواز داخلی به کشور خود وجود ندارد؛ به این معنی که هیچ جایی در کشور آن‌ها وجود ندارد که بتوانند به آن برسند و بدون آزار و اذیتی که با آن روبه‌رو هستند، سالم زندگی کنند.

هر شخصی که احساس می‌کند یک فرد نیازمند حمایت یا یک پناهنده کنوانسیون است، می‌تواند در هنگام ورود یا زمانی که در داخل کانادا است، درخواست حمایت و پناهندگی کند. اگر فرد خارج از کانادا باشد، می‌تواند طبق طبقه‌بندی پناهندگان  IRCCدر خارج از کشور درخواست دهد. برای شناسایی و ارجاع پناهندگان برای اسکان مجدد در این طبقه، نیاز به همکاری سازمان ملل متحد برای پناهندگان (UNHCR)، سایر سازمان‌های ارجاع دهنده و گروه‌های حامی خصوصی است. دفاتر ویزا درخواست‌های ارجاع شده را ارزیابی می‌کنند و تعیین می‌کنند که آیا متقاضی شرایط پناهندگی را دارد و آیا فرد در کانادا پذیرفته می‌شود یا خیر؟

روش دیگری نیز به غیر از دو مورد دیگر وجود دارد که کمتر رایج است و به‌عنوان کشور طبقه پناهندگی نام‌گذاری شده است. روش کلاس کشور پناهندگی برای افرادی است که در خارج از کانادا هستند و در شرایطی شبیه به پناهندگی قرار دارند، اما واجد شرایط پناهندگان کنوانسیون نیستند. اگر یک افسر مهاجرت تشخیص دهد که شخص به‌طور جدی و شخصی در خطر قرار دارد، به‌عنوان یکی از اعضای طبقه کشور پناهندگی به دلایل زیر در کانادا به وی پناهندگی داده می‌شود:

  • جنگ داخلی
  • درگیری مسلحانه
  • نقض گسترده حقوق بشر

کسانی که نمی‌توانند راه‌حل مناسبی برای چنین وضعیتی در یک زمان معقول پیدا کنند، می‌توانند برای پناهندگی کانادا اقدام کنند.

پناهندگان در این طبقه همچنین باید توسط سازمان ملل متحد برای پناهندگان  (UNHCR) یا سازمان ارجاع‌دهنده دیگری ارجاع شوند، توسط یک گروه حامی مالی خصوصی حمایت شوند یا پس از ورود به کانادا، بودجه موردنیاز برای حمایت از خود و افراد تحت تکفل خود را داشته باشند؛ مانند متقاضیان پناهندگی کنوانسیون، فردی که تحت عنوان کشور پناهندگی درخواست می‌کند باید نشان دهد که هیچ جایگزینی برای پرواز داخلی، ورود به کشورش و زندگی در آن کشور وجود ندارد.

این بدان معناست که هیچ جایی در کشور آن‌ها وجود ندارد که بتوانند به آن برسند و بدون آزار و اذیتی که با آن روبرو هستند، به‌طور سالم زندگی کنند.

الزامات واجد شرایط بودن اسکان مجدد در کانادا به عنوان پناهنده

اگر متقاضی قصد ورود به کانادا به عنوان پناهنده را دارد، باید توسط آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد (UNHCR) یا گروه حامی خصوصی معرفی شوند. 

معمولا پناهندگان معرفی شده در دو دسته یا کلاس اصلی قرار دارند:

  1. کلاس پناهندگان کنوانسیون خارج از کشور

افراد واجد شرایط این کلاس: 

  • خارج از کشور خود هستند.
  • در معرض آزار و شکنجه به دلایلی مانند نژاد، دین، نظر سیاسی، ملیت یا عضویت در یک گروه اجتماعی خاص.

پناهندگان کنوانسیون می‌توانند هم تحت حمایت دولت کانادا (پناهندگان با کمک دولت)، گروهی از افراد یا یک سازمان (پناهندگان تحت حمایت خصوصی) یا ترکیبی از هر دو (برنامه ارجاع دفتری با ویزای مختلط) قرار بگیرند.

  1. کشور طبقه پناهجو 

افراد واجد شرایط این کلاس: 

از حقوق اولیه بشر محروم شده‌اند.

خارج از کشور خود یا کشوری محل سکونت خود هستند.

در معرض جنگ داخلی یا درگیری مسلحانه قرار دارند.

تقسیم‌بندی نوع پوشش حمایتی از پناهندگان در کانادا

براساس سازمان حمایت از پناهندگان، سه برنامه اصلی برای حمایت از پناهندگان در کانادا وجود دارد:

  1. برنامه پناهندگان با کمک دولت: حمایت مالی از پناهندگان توسط دولت کانادا برای یک سال اول اسکان در کانادا.
  1. برنامه پناهندگان با ضامن خصوصی: حمایت مالی از پناهندگان توسط گروه ضامن خصوصی برای یک سال اول اسکان در کانادا.

برنامه ارجاع دفتری با ویزای مختلط: حمایت مالی از پناهندگان هم توسط دولت کانادا (6 ماه اول) و هم توسط گروه ضامن خصوصی (6 ماه دوم) در سال اول اسکان در کانادا.

حقوق پناهندگی در کانادا

پناهندگان در کشور کانادا از حقوق خاصی برخوردارند. براساس منشور حقوق و آزادی، کانادا از همه افراد در کانادا محافظت می‌کند. پس از ارائه درخواست پناهندگی، متقاضی به صورت رایگان معاینه می‌شود.

مواردی که جزو حقوق پناهندگان است عبارتند از:

عدم بازگشت مجدد به کشور

عدم بازگشت حق اساسی همه پناهندگان و پناهجویان است. متقاضیان پناهندگی به دلایل متفاوتی مانند نژاد، مذهب، ملیت، عضویت در یک گروه اجتماعی خاص یا عقاید سیاسی به کشوری که در آن، زندگی، جان یا آزادی‌شان در خطر است، بازگردانده نمی‌شوند. حتی اگر متقاضی پناهندگی بدون ویزا یا مجوز وارد کشور کانادا شده باشد، کشور کانادا تا زمان بررسی کامل درخواست پناهندگی‌اش، او را از کانادا خارج نخواهد کرد.

همچنین دولت کانادا تصمیم گرفته است که افراد را به کشورهای خاصی که ممکن است برای متقاضی امن نباشد، اخراج نکند. فهرست این کشورها را مرتبا در وب‌سایت شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد به‌روز می‌شود. حتی اگر درخواست پناهندگی رد شود و متقاضی شهروند یکی از این کشورها باشد، باز هم اخراج نخواهد شد.

عدم مجازات

به طور کلی افرادی که بدون ویزا یا پاسپورت کانادا از یک نقطه مرزی رسمی وارد کانادا می‌شوند، ممکن است جریمه شوند. این مجازات برای افرادی که درخواست پناهندگی داده‌اند و پس از بررسی پرونده خود در کانادا پناهنده شده‌اند، اعمال نمی‌شود.

حفاظت و پناهندگی

بر اساس اعلامیه جهانی حقوق بشر، هر فردی که جانش در کشور خود در خطر است، حق دارد از کشور دیگری حمایت و پناهندگی بگیرد. کانادا یکی از امضاکنندگان کنوانسیون ۱۹۵۱ در مورد وضعیت پناهندگان است و به حقوق فردی متقاضی پناهندگی احترام می‌گذارد.

هویت رسمی

دولت کانادا مسئول ارائه یک مدرک شناسایی هویت برای اجازه اقامت متقاضی در این کشور است. همه افراد بدون در نظر گرفتن سن، جنس و نژاد باید دارای این مدرک باشند. افرادی که به دنبال پناهندگی هستند، مدرک پناهجویی شامل عکس شخص و شماره شناسایی منحصر به فردش را دریافت خواهند کرد.

عدم تبعیض

دولت کانادا بین افراد از نظر قومیت، رنگ پوست، جنسیت، زبان، گرایش جنسی یا هویت جنسی، ناتوانی، مذهب، عقاید سیاسی، ملیت، موقعیت اجتماعی-اقتصادی، محل تولد و غیره تبعیض قائل نمی‌‌شود. منشور حقوق و آزادی در کانادا، از آزادی افراد تحت عناوین زیر حمایت می‌کند:

آزادی مذهب، اندیشه، بیان، مطبوعات و اجتماعات مسالمت آمیز
حق شرکت در فعالیت‌های سیاسی و حق داشتن حکومت دموکراتیک
آزادی جابه جایی و زندگی در داخل کانادا و ترک کانادا
حقوق قانونی مانند حق حیات، آزادی و امنیت
حقوق مربوط به برابری
حقوق آزادی زبان
در صورت نقص حقوق متقاضی پناهندگی، او می‌تواند به دادگاه یا از طریق کمیسیون حقوق بشر شکایت کند.

دسترسی به خدمات بانکی

پناهندگان و پناهجویان مانند هر کانادایی از حقوق بانکداری دولتی و خصوصی برخوردارند. به عبارت دیگر، متقاضی می‌تواند حساب بانکی باز کند، وجوه را انتقال دهد و به سایر خدمات بانکی دسترسی داشته باشد.

دسترسی به مراقبت‌های بهداشتی

به عنوان یک پناهنده، متقاضی حق دسترسی به مراقبت‌های بهداشتی را از طریق برنامه موقت بهداشت فدرال را دارد. به محض این که متقاضی واجد شرایط درخواست پناهندگی در کانادا شود، مورد پوشش این برنامه قرار خواهد گرفت.

استخدام

همه پناهندگان حق کار در کانادا را دارند. متقاضی باید پس از این که واجد شرایط درخواست پناهندگی شد، برای دریافت مجوز کار اقدام کند. همراه با درخواست برای دریافت مجوز کار، متقاضی باید یک کپی از سند مربوط به درخواست برای حمایت از پناهندگی‌اش و مدارک زیر را ارائه دهد:

مدرک معاینه پزشکی مهاجرت
نیاز به شغل برای تامین نیازهای اولیه خود (غذا، پوشاک، سرپناه)
مشخصات اعضای خانواده همراه متقاضی در کانادا و درخواست دهنده برای پناهندگی
وقتی متقاضی منتظر تصمیم در مورد درخواست پناهندگی‌اش است، برای دریافت مجوز از او هزینه‌ای گرفته نمی‌شود.

تحصیلات

متقاضی پناهندگی می‌تواند برای دریافت مجوز تحصیل در زمان انتظار برای تصمیم‌گیری در مورد پرونده‌اش درخواست دهد. قبل از اقدام برای دریافت مجوز تحصیل، نیاز به نامه پذیرش از یک موسسه آموزشی دارد. اگر متقاضی فرزند داشته باشد (فرزند زیر ۱۸ سال)، برای رفتن به مهد کودک، دبستان یا دبیرستان نیازی به دریافت مجوز تحصیلی ندارد.

آزادی در جابه جایی

متقاضی حق مسافرت آزادانه در داخل کانادا و انتخاب محل زندگی‌اش را دارد. بهتر است که متقاضی پیش از سفر، موسسات دولتی مرتبط مانند اداره مهاجرت، پناهندگی و شهروندی کانادا را در جریان این جابه‌جایی قرار دهد. این اطلاع‌رسانی برای آگاهی موسسات مرتبط با پردازش پرونده متقاضی از تغییر احتمالی آدرس فرد در صورت نیاز به تماس با او است.

حق برخورداری از عدالت

همه پناهندگان و پناهجویان حق دریافت مشاوره حقوقی و بررسی مسائل حقوقی‌شان بدون تبعیض را دارند.

کمک های اجتماعی

بسته به مقررات استانی، پناهندگان ممکن است واجد شرایط دریافت کمک های اجتماعی باشند.

اقامت دائم و تابعیت

اگر درخواست پناهندگی متقاضی تایید و به عنوان پناهنده شناخته شود، حق دارد بلافاصله پس از دریافت این تصمیم برای اقامت دائم در کانادا درخواست دهد. پناهنده می تواند برای فرزندان تحت تکفل و همسر خود را بدون شرط حضور آنان در کانادا، درخواست دریافت اقامت دائم بدهد.

اگر پناهنده‌ای اقامت دائم به دست آورد و سه سال از پنج سال گذشته را به عنوان مقیم دائم در کانادا حضور داشته باشد، می‌تواند برای شهروندی کانادا درخواست دهد. روزهای سپری شده در کانادا برای یک پناهنده قبل از دریافت اقامت دائم، در خلال ظرف پنج سال بعد برای درخواست شهروندی، تا حداکثر معادل یک سال (۳۶۵ روز) به اندازه نیم روز محاسبه می‌شود.

شغل سیاه در کانادا به چه کارهایی گفته می‌شود؟

آیا امکان بازگشت به ایران بعد از پناهندگی کانادا وجود دارد؟

افرادی که در کانادا به عنوان پناهنده پذیرفته شده‌اند، پس از دریافت اقامت دائم و یا شهروندی کانادا، می‌توانند به خارج از کانادا سفر کنند. افرادی که قصد مسافرت به خارج از کانادا را دارند، نباید از پاسپورت کشور خود استفاده کنند. پس از دریافت شهروندی، پناهندگان با پاسپورت کانادایی می‌تواند به هر کشوری غیر از کشور خود سفر کنند.

وقتی شخصی درخواست پناهندگی کانادا با ادعای در خطر بودن جانش را می‌دهد، اگر یکی از سه کار زیر را انجام دهد، پناهندگی آن لغو و به تبع آن اقامت دائم آن رد خواهد شد. این کارها عبارتند از:

  • سفر به کشور خود (حتی برای یک بازدید کوتاه)
  • سفر با استفاده از پاسپورت کشور خود
  • اقدام برای دریافت پاسپورت جدید از کشور خود

طبق قوانین ایران، اگر شخصی درخواست پناهندگی داده باشد اما به صورت قانونی از کشور خارج شده باشد، حق درخواست برای دریافت پاسپورت ایران و بازگشت را دارد.

آیا برای پناهندگی کانادا به وکیل مهاجرت نیاز دارم؟

خیر، برای درخواست به اداره مهاجرت، پناهندگی و شهروندی کانادا (IRCC) نیازی به استخدام وکیل مهاجرت ندارید. اگرچه داشتن وکیل برای پناهندگی کانادا یا سایر روش‌های مهاجرتی یک الزام نیست، توصیه می‌شود قبل از ارائه هرگونه درخواست مهاجرت یا درخواست پناهندگی، از یک وکیل که مطابق با شرایط شما است، مشاوره حقوقی دریافت کنید.

مسیرهای مختلفی برای اخذ مجوز بازدید، کار، تحصیل یا اقامت دائم در کانادا وجود دارد. یک وکیل مهاجرتی کانادا از تخصص و دانش لازم برخوردار است تا اطلاعاتی را که برای تصمیم‌گیری آگاهانه در مورد اینکه چه نوع درخواستی برای شما و خانواده شما مناسب است، در اختیار شما قرار دهد. یک وکیل همچنین از مهلت‌هایی که باید رعایت کنید آگاه است و اگر روند کار را طبق گفته وکیل انجام دهید، می‌توانید اطمینان حاصل کنند که درخواست یا ادعای شما به‌موقع ارسال می‌شود تا از تاخیر یا رد شدن به دلیل مهلت از دست رفته جلوگیری شود.

از طرفی واجد شرایط بودن شما برای درخواست برخی از برنامه‌های مهاجرتی در آینده می‌تواند به درخواست‌هایی که در گذشته ارسال کرده‌اید، بستگی داشته باشد و یک وکیل می‌تواند به شما بگوید که چگونه درخواست‌های بعدی شما برای مهاجرت به کانادا ممکن است تحت تأثیر درخواست‌هایی که اکنون یا قبلاً ارسال کرده‌اید، باشد. به‌عنوان‌ مثال، اکثر متقاضیان پناهندگی که یک ادعای معلق دارند یا درخواست تجدیدنظر آن‌ها در 12 ماه گذشته رد شده است، واجد شرایط درخواست اقامت دائم به دلایل بشردوستانه و دلسوزانه نیستند. کمک گرفتن از یک وکیل مهاجرت و پناهندگی در مورد نیازهای مهاجرتی شما و اینکه چه برنامه‌هایی واجد شرایط درخواست هستند، می‌تواند به شما کمک کند تا اطلاعاتی را که برای تبدیل اهداف مهاجرتی به واقعیت نیاز دارید را به دست آورید.

علاوه بر این، قویاً توصیه می‌شود که اگر وضعیت شما برای مهاجرت ازنظر قانونی پیچیده است یا اگر رد درخواست شما جان یا امنیت شخصی را به خطر می‌اندازد، وکیلی را برای نمایندگی استخدام کنید. به‌عنوان‌ مثال، کسانی که در کانادا ادعای گرفتن حمایت از طریق پناهندگی می‌کنند، باید یک وکیل داشته باشند که مراحل قانونی درخواست آن‌ها را بدون اشتباه انجام دهد تا احتمال تایید درخواستشان افزایش پیدا کند.

توصیه می‌شود از وکیل مهاجرتی کمک بگیرید که بتواند از حقوق شما برای رسیدگی عادلانه دفاع و اطمینان حاصل کند که پرونده شما تا حد امکان متقاعدکننده ارائه می‌شود. به عنوان مثال اگر عضو هیات‌مدیره (کسی که در مورد درخواست پناهندگی یا درخواست تجدید نظر شما تصمیم می‌گیرد) هرگونه سوال غیرمنصفانه از شما بپرسد، یک وکیل می‌تواند از طرف شما اعتراض کند.

یک وکیل مهاجرتی همچنین می‌تواند به شما کمک کند تا هرگونه نگرانی در طول جلسه که احتمال تایید پناهندگی کانادا را افزایش می‌دهد را به درستی بیان کنید. وکیل شما به علاوه باید به شما کمک کند تا داستان خود را به‌درستی طوری که به نفعتان باشد تعریف کنید، به شما توصیه کند که چه شواهدی برای حمایت از ادعای خود ارائه دهید و می‌تواند از طرف شما مطالبی قانونی ارائه کند تا استدلال کند که چرا ادعا یا درخواست تجدیدنظر شما باید پذیرفته شود.

برای هر موضوع پناهندگی یا مهاجرت، یک وکیل همچنین می‌تواند به شما در مورد شواهدی که می‌توانید ارائه دهید که به حمایت از ادعا یا درخواست شما کمک می‌کند، راهنمایی کند. وکلای مهاجرت و پناهندگی در مورد اینکه چه نوع شواهدی برای هر فرآیند مهاجرت یا پناهندگی مجاز است و چه نوع شواهدی متقاعدکننده‌تر هستند، تخصص دارند.

شما نیز اگر جزو افرادی هستید که می‌خواهند از طریق پناهندگی کانادا وارد این کشور شده و اقامت دائم را دریافت کنند، برای اطمینان بیشتر از تایید درخواستتان و انجام روند کار به نحو احسن می‌توانید از مشاوران، کارشناسان و وکلای باتجربه موسسه حقوقی مهاجرتی کاناداپاس کمک بگیرید تا بتوانید بهترین نتیجه را تجربه کنید.

هزینه وکیل پناهندگی کانادا

متناسب با اینکه به چه خدماتی از یک وکیل پناهندگی نیاز دارید، هزینه شما متفاوت خواهد بود. در این بخش میانگین هزینه برخی از رایج‌ترین خدمات وکلای پناهندگی آورده شده است:

درخواست مجوز اشتغال250 الی 500 دلار
درخواست تابعیت500 الی 1200 دلار
درخواست گرین کارت خانواده800 الی 1500 دلار
درخواست پناهندگی1000 الی 3000 دلار
تنظیم وضعیت برنامه600 الی 1200 دلار
دفاع از اخراج2000 الی 10000 دلار

انواع پناهندگی در کانادا

در قسمت‌های قبل به‌طور خلاصه به گروه‌های اصلی واجد شرایط برای پناهندگی کانادا اشاره کردیم. در این قسمت قصد داریم به‌طور مفصل‌تر به بهترین کیس برای پناهندگی کانادا بپردازیم. این موارد عبارتند از:

1.  پناهندگی مذهبی

این پناهندگی برای افرادی است که به دلیل تغییر دین و مذهبشان دیگر نمی‌توانند در کشور خود زندگی کنند و ادامه زندگی‌شان در کشور قبلی منجر به آزار و اذیت آن‌ها خواهد شد یا خطر جانی برایشان وجود دارد. فرد برای درخواست پناهندگی با این روش باید مدارک مستدلی داشته باشد تا ادعای خود را به دولت کانادا اثبات کند.

2. پناهندگی سیاسی

این نوع پناهندگی برای افراد با مشکلات سیاسی است؛ به عنوان مثال افرادی که به دلیل عضویت در برخی از گروه‌های سیاسی خاص، مورد آزار و اذیت قرار گرفته‌‍‌‌اند و دیگر نمی‌توانند به‌راحتی در کشور خودشان زندگی کنند. این موضوع باید برای دولت کانادا ثابت شود تا با درخواست شما موافقت کنند.

3. پناهندگی جنسی

برخی از مسائل جنسی مانند هم‌جنس‌گرایی در بعضی از کشورها غیرقابل‌قبول است و زندگی در یک کشور برای افراد با این گرایش‌ها سخت و حتی غیرممکن است. در این صورت این افراد می‌توانند درخواست پناهندگی جنسی به کانادا داشته باشند.

4. پناهندگی نژادی

برخی از افراد به خاطر نژادی که دارند نمی‌توانند بدون آزار در یک کشور به‌راحتی زندگی کنند. به‌خصوص اگر نژادشان در کشور مورد نظر در اقلیت باشد و مورد ظلم قرار بگیرند.

5. پناهندگی اجتماعی

این نوع پناهندگی برای افرادی مناسب است که به دلیل مشکلات اجتماعی موجود در کشور خود نتوانند به‌راحتی به زندگی در آن کشور ادامه دهند و مجبور باشند کشورشان را ترک کنند. ازجمله این مشکلات می‌توان به قحطی، جنگ و … اشاره کرد که باید برای دولت کانادا اثبات شود.

به‌طورکلی باید بدانید روش مهاجرت به کانادا از طریق پناهندگی تنها برای افرادی خوب است که واقعاً در خطر باشند و نتوانند با امنیت جانی و روانی در کشور خودشان به زندگی ادامه دهند. توجه داشته باشید بازرس‌هایی که وظیفه بررسی پرونده درخواست پناهندگان را دارند، بسیار دقیق هستند و تمامی مسائل را زیرورو می‌کنند و اگر تقلب یا دروغی وجود داشته باشد خیلی راحت متوجه می‌شوند.

موسسه حقوقی مهاجرتی کاناداپاس با مدیریت آقای مهیار حلاج پور به عنوان مشاور حقوقی و وکیل ICCRC مهاجرت کانادا در تورنتو، امکان ارائه تمام خدمات مهاجرتی در کانادا، موسسه کاریابی و تمامی ویزا های موقت و دائم کانادا را دارد.

آشنایی با اسپانسر پناهندگی کانادا

خوشبختانه برای مهاجرت به کانادا از طریق پناهندگی کانادا نیازی به حامی مالی یا اسپانسر نخواهید داشت. در این روش برعکس برخی از روش‌های دیگر که خودتان باید از قبل اسپانسر پیدا کنید، اگر واجد شرایط پناهندگی باشید خود اسپانسرها به شما مراجعه می‌کنند. دولت کانادا نیز به روش‌های مختلفی از پناهندگان حمایت می‌کند و تا زمانی که آن‌ها بتوانند شغلی داشته باشند و نیازهایشان را در این کشور برطرف کنند، نیازهای ضروری آن‌ها را رفع خواهد کرد.

نحوه درخواست پناهندگی کانادا به دولت کانادا

اگر فکر می‌کنید دارای شرایط پناهنده شدن در کانادا هستید، می‌توانید از دو روش زیر درخواست خود را ارسال کنید تا بررسی‌های لازم انجام شود:

1.     ارائه درخواست پناهندگی در مرز کانادا

این روش برای افرادی است که واقعا شرایط بدی دارند و حتی نتوانسته‌اند تا زمان بررسی درخواستشان در کشور خود بمانند. برای انجام این درخواست در مرز ورودی، با شما یک مصاحبه می‌شود. بعد فرم‌هایی را باید پر کنید که باید اطلاعات دقیق و کامل خواسته شده را وارد کنید. تقریباً 15 روز زمان دارید که فرم‌ها را به بورد مهاجرتی و پناهندگی ارائه دهید.

در گام بعدی قبل از اینکه جلسه تصمیم‌گیری در مورد درخواست شما تشکیل شود باید تمامی مدارک مورد نیاز که حرف‌های شما را اثبات می‌کند، ارائه دهید. این کار باید 10 روز قبل از جلسه انجام شود. بعد از آن حدود 45 الی 60 روز طول می‌کشد تا درخواست شما بررسی و رای نهایی داده شود.

2. پناهندگی کانادا از طریق سازمان ملل

در این روش شما باید به اداره IRCC یا همان اداره مهاجرت، پناهندگی و شهروندی مراجعه و فرم‌های مورد نیاز برای درخواست پناهندگی از طریق سازمان ملل را دریافت کنید. همچنین می‌توانید به‌صورت اینترنتی فرم‌ها دریافت کنید. در مرحله بعد باید طبق زمان‌بندی مشخص شده فرم‌ها را تکمیل کرده و ارائه دهید. سپس زمان جلسه تصمیم‌گیری برای شرکت شما اعلام می‌شود.

در این روش نیز بررسی تقاضای شما بین 30 تا 60 روز طول می‌کشد. یک زمان برای بررسی پرونده شما نیز از قبل به شما داده می‌شود که باید 10 روز قبل از آن مدارکی که حرف‌های شما برای ادعای نیاز به پناهندگی را ثابت می‌کند، ارائه دهید.

لازم به ذکر است امکان درخواست پناهندگی کانادا از داخل ایران وجود ندارد. ایرانی‌ها تنها از طریق ورود حضوری به مرز می‌توانند درخواست پناهندگی کانادا را داشته باشند.

روش‌های قانونی درخواست پناهندگی کانادا

معمولا اکثر افراد به روش‌های غیرقانونی و قاچاق وارد کانادا می‌شوند و درخواست پناهندگی می‌دهند؛ اما باید بدانید این روش‌ها خطرناک هستند و می‌توانند کانادا را به اندازه کشور خودتان برایتان ناامن کنند. بهتر است از طریق برخی روش‌های ممکن مانند ورود به کانادا به‌عنوان توریست این کار را انجام دهید تا به‌صورت قانونی وارد شده باشید و مراحل بررسی درخواست پناهندگی شما نیز به‌راحتی بدون وجود تهدیدی برای شما انجام شود.

پناهندگی کانادا از طریق ویزای توریستی

همان‌طور که در قسمت قبل نیز به این موضوع اشاره شد، راحت‌ترین روش برای ورود پیدا کردن به کانادا و درخواست پناهندگی کانادا اخذ ویزای توریستی است. این روش ضمن راحت بودن، بسیار امن‌تر از ورود به کانادا از روش‌های غیرقانونی است که از طرف خود کانادا نیز منع می‌شوند.

با این ‌حال، این روش یک عیب دارد و آن هم این است که وقتی ویزای توریستی را دریافت می‌کنید درواقع به کشور کانادا اعلام می‌کنید که وابستگی‌هایی به کشور خودتان دارید و احتمال بازگشت شما به کشور مبدأ وجود دارد.

این برای کانادا به این معنی است که اوضاع شما در کشورتان زیاد هم بد نیست و خطر جدی شما را تهدید نمی‌کند. درواقع درخواست پناهندگی شما از این طریق به کانادا اعلام می‌کند که گویا قصد فریب آن‌ها را دارید؛ بنابراین درصورتی‌که می‌خواهید از این طریق اقدام کنید واقعاً باید از قبل مدارک محکم و معتبری از اثبات وجود خطر زندگی شما در کشورتان را جمع‌آوری کرده باشید. در غیر این صورت احتمال ریجکت شدن درخواست شما زیاد است.

با چه روشی قصد مهاجرت به کانادا را دارید؟ با کاناداپاس بهترین مسیر مهاجرت به کانادا را انتخاب کنید.

با چه روشی قصد مهاجرت به کانادا را دارید؟ با کاناداپاس بهترین مسیر مهاجرت به کانادا را انتخاب کنید.

آشنایی با کمپ‌های پناهندگی کانادا

در بسیاری از کشورهای اروپایی برای پناهندگان کمپ‌هایی تعبیه می‌شود که افراد متقاضی باید مدت زیادی را در این کمپ‌ها منتظر بمانند تا درخواستشان بررسی شود و شرایط زیاد خوبی هم در این مدت ندارند. پناهندگی کانادا این مزیت را دارد که تا زمانی که به درخواست شما رسیدگی شود نیاز نیست در کمپ خاصی بمانید و اگر توان مالی داشته باشید می‌توانید مسکن تهیه کنید.

معمولاً حامیان مالی پناهندگی نیز همین کار را انجام می‌دهند و تا زمانی که بتوانید خودتان را تامین کنید از طرف آن‌ها حمایت می‌شوید و نیازی به زندگی در کمپ ندارید.

هزینه درخواست برای پناهندگی در کانادا

پردازش پناهندگانی که تحت حمایت یک سازمان مالی خصوصی قرار دارند، هیچ هزینه‌ای ندارد و فرم‌ها به صورت رایگان در اختیار آن‌ها قرار می‌گیرد. 

در جدول زیر، هزینه‌های پردازش درخواست پناهندگی برای دسته بشردوستانه آمده است:

فرد درخواست‌دهندههزینه (دلار کانادا)
متقاضی اصلی1210 (635 دلار کانادا هزینه پردازش + 575 دلار کانادا هزینه اقامت دائم)
همسر/ شریک عرفی1210 (635 دلار کانادا هزینه پردازش + 575 دلار کانادا هزینه اقامت دائم)
فرزند وابسته175 دلار کانادا برای هر فرزند
بیومتریک85 دلار کانادا برای فرد مجرد
170 دلار کانادا برای هر خانواده (2 نفر یا بیشتر)

علت رد شدن برخی از درخواست‌های پناهندگی کانادا

در هیچ روش مهاجرتی به کانادا تمامی درخواست‌ها لزوما تایید نمی‌شوند. در مورد پناهندگی کانادا نیز این موضوع صادق است و به دلیل اینکه با مهاجرت از این طریق، دولت کانادا متعهد است خدماتی را به شما ارائه داده و حمایت‌هایی را انجام دهد، احتمال تایید درخواست شما پایین‌تر است. در اصل متقاضی باید ثابت کند واقعا جایی به‌جز کانادا در امنیت جانی و روانی نخواهد بود.

برخی از مهم‌ترین دلایل رد شدن درخواست پناهندگی کانادا را می‌توانید در جدول پیشرو مطالعه کنید:

 درخواست بر اساس ادعاهای بی‌اساس و توهم فرد، مبنی بر اینکه در کشور خود امنیت جانی و روانی ندارد. 
 عدم توانایی اثبات ادعاهای خود با مدارک معتبر حتی اگر واقعا حق با متقاضی باشد.
 داشتن قصد فریب دولت کانادا برای گرفتن اقامت راحت‌تر و ارزان‌تر مانند درخواست پناهندگی به‌دروغ مبنی بر تغییر دین و نداشتن امنیت در کشور خود. 

توجه داشته باشید درصورتی‌که دولت کانادا پی ببرد که شما قصد فریب آنها را داشته‌اید، نه‌تنها درخواست شما رد می‌شود، بلکه جریمه نیز خواهید شد. به‌عنوان ‌مثال، ممکن است نتوانید از هیچ روش دیگری درخواست مهاجرت به کانادا داشته باشید و برای همیشه از ورود به کانادا محروم می‌شوید.

پناهندگی کانادا خوب است یا خیر؟

اینکه پناهندگی کانادا برای شما مناسب است یا خیر واقعاً به شرایط شما بستگی دارد و نمی‌توان برای همه افراد یک پاسخ داد. با این ‌حال، باید بدانید که این روش مسیر پر فراز و نشیبی دارد و آن‌طور که تصور می‌شود، راحت نیست. به‌خصوص مشکلات روحی و روانی از طریق مهاجرت به این روش برای افراد متقاضی، بسیار زیاد است و همه افراد نمی‌توانند این شرایط را تحمل کنند. اگر برای شما مقدور است که برای مهاجرت به کانادا از طریق سایر روش‌های مرسوم مانند کار، تحصیل و … اقدام کنید، قطعا موفقیت بیشتری نصیبتان می‌شود و تجربه خوشایندتری از مهاجرت به کانادا خواهید داشت.

سخن آخر

پناهندگی کانادا یکی از روش‌های مهاجرت به کانادا و اخذ اقامت این کشور است، ولی چندان رایج نیست و همه افراد نمی‌توانند این کار را انجام دهند. در واقع تنها زمانی باید به این روش فکر کنید که به معنای واقعی در کشورتان احساس خطر داشته باشید و واجد شرایط پناهندگی باشید. در غیر این صورت فقط وقت و پول شما هدر می‌رود و حتی ممکن است شانس مهاجرت با روش‌های دیگر را نیز برای همیشه از دست بدهید. از طرفی به دلیل شرایط حاکم بر این روش ممکن است ضربات روحی سختی بخورید.

شما می‌توانید در این زمینه و همچنین آشنایی با انواع دیگر روش‌های مهاجرت به کانادا که با سوابق شما همخوانی دارد، با کارشناسان و مشاوران ما در مجموعه مهاجرتی کاناداپاس در ارتباط باشید.

فهرست مطالب
[ez-toc]
Picture of مهیار حلاج پور

مهیار حلاج پور

موسس, RCIC, LLB, LLM

سوالات متداول

در اینجا سوالات متداول را خواهید یافت. می توانید نتیجه را بر اساس بازاری که به صفحه سؤالات متداول علاقه دارید فیلتر کنید.

مهاجرت را با ما آسان کنید

مجموعه کاناداپاس به همراه وکلا و متخصصین مجرب، می‌تواند به شما در تحقق مهاجرت به کانادا کمک کند. با پر کردن فرم ارزیابی رایگان، اولین قدم در این مسیر را بردارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *