از زمان معرفی برنامه ویزای استارتآپ کانادا (با نام برنامه ویزای کارآفرین کانادا نیز شناخته میشود) در سال 2013، این برنامه به عنوان یکی از سریعترین مسیرهای مهاجرتی و دریافت اقامت دائم کانادا برای کارآفرینانی که قصد راهاندازی کسبوکارهای استارتآپی نوآورانه و ساخت آینده در کانادا را دارند، به حساب میآید. این برنامه نه تنها توسعه کسبوکارها را آسان میکند، بلکه باعث غنی شدن اقتصاد کانادا از طریق جذب استعدادهای کارآفرینی مختلف نیز میشود.
با این حال، تغییرات اخیر در سیاستهای مهاجرتی تردیدهایی درباره دوام این برنامه در آینده ایجاد کرده است. این مقاله با تکیه بر بیش از یک دهه تجربه در مورد پردازش صدها درخواست ویزای استارتاپ کانادا، به دنبال این است که پیامدهای این تغییر در سیاستهای اخیر را روشن کند و دلیل اینکه هنوز هم برنامه ویزای استارتآپ یک مسیر محرک و با تداوم برای کارآفرینان مشتاق با قصد پیشرفت در محیط تجاری پویای کانادا را است، توضیح بدهد.
مرور تغییرات اخیر در برنامه ویزای استارتآپ کانادا
در سال 2024، اداره مهاجرت، پناهندگی و شهروندی کانادا (IRCC) مجموعهای از تغییرات قابل توجه در برنامه استارتآپ کانادا در راستای اصلاح فرآیند درخواست و افزایش حمایت برای کارآفرینان بینالمللی اعمال کرده است. این اصلاحات، به نوعی بیانگر تعهد دولت کانادا برای سازگاری بهتر برنامه با نیازهای در حال تکامل متقاضیان و اقتصاد این کشور، است.
تغییرات کلیدی به صورت زیر است:
1. قابلیت دسترسی به مجوز کار باز برای متقاضیان اصلی: از تاریخ 3 اکتبر 2024، متقاضیان ویزای استارتاپ کانادا میتوانند برای دریافت مجوز کار باز سه ساله اقدام کنند که نسبت به مجوز کار بسته با اعتبار یک ساله سابق، پیشرفت قابل توجهی داشته است. این تغییر به کارآفرینان این اجازه را میدهد که نه تنها بر کسبوکار استارتاپی خود متمرکز باشند، بلکه فرصت دستیابی به موقعیتهای شغلی در کانادا را نیز داشته باشند؛ این امر به انعطافپذیری بیشتر متقاضیان برای شروع زندگی جدید در کانادا کمک میکند.
2. محدودیتها برای سازمانهای مورد تایید: از تاریخ 30 آوریل 2024 تا 31 دسامبر 2026، هر سازمان مورد تایید (تعیین شده) فقط میتواند سالانه حداکثر 10 استارتاپ را حمایت کند. این محدودیت موقت در تعداد سقف حمایت، برای اطمینان از رویکردی با تمرکز بالاتر و کیفیت بیشتر برای راهنمایی و حمایت از کسبوکارهای نوظهور طراحی شده است. با محدود کردن تعداد استارتآپهای مورد حمایت به وسیله هر سازمان، این برنامه قصد دارد تا عمق و اثربخشی راهنماییهایی ارائه شده برای کارآفرینان را افزایش و محیط حمایتی مناسبتر را توسعه دهد. به علاوه، این اقدام به اداره مهاجرت، کانادا در مدیریت درخواست انباشته شده ویزای استارتآپ به دلیل مشکلات ناشی از همهگیری کرونا نیز کمک میکند و اجازه میدهد تا پردازش درخواستها کارآمدتر و تخصص منابع به هر متقاضی بهتر باشد.
3. اولویتبندی موارد انتخابی: برخی درخواستها از جمله موارد با حداقل سرمایه کانادایی 75 هزار دلار کانادا یا آنهایی که تحت حمایت یک انکوباتور تجاری عضو شبکه فناوری کانادا قرار دارند، در اولویت بررسی قرار دارند که روند را برای بررسی متقاضیان واجد شرایط سریعتر میکند. اخیرا، اداره مهاجرت کانادا تمایل بیشتر دارد تا مواردی را در اولویت قرار دهد که متقاضیان از داخل کانادا به صورت فعالانه در حال تلاش برای توسعه کسبوکار استارتاپیشان هستند. اگر متقاضیان بتوانند مشارکت فعال خود در سرمایهگذاریهایشان را اثبات کنند، فرصت دریافت موفقیتآمیز تایید درخواست برای دریافت اقامت دائم را تنها در 15 ماه خواهند داشت.
4. الزامات مزایای اقتصادی قابل توجه: متقاضیان باید مزایای اقتصادی قابل توجهی برای کانادا به همراه داشته باشند و اثبات کنند که توانایی و سرمایه کافی برای هدایت سرمایهگذاریشان برای دریافت مجوز کار تحت برنامه ویزای استارتآپ کانادا را دارند. این تغییر کمک میکند تا متقاضیان متعهد باشند و کسبوکارهای با دوام، شناسایی شوند..
5. سهمیه مهاجرتی تعدیل شده: حداکثر سهمیه سالانه برای اقامت دائم تحت دسته ویزای استارتآپ از 7 هزار به 3 هزار در سال 2025 و از 8 هزار به 2 هزار در سال 2026 و 2027 کاهش یافته است. این اصلاحات یک تلاش راهبردی برای مدیریت تعداد مهاجرین جذبشده، است که همسو با اهداف ملی وسیع در مورد توسعه یکپارچهسازی و پاسخ به نگرانی درباره تامین مسکن برای اقامت تازهواردان است.
6. لغو فرآیند داوری تخصصی (Peer Review): از تاریخ اول اگوست 2024، همه درخواستها برای داوری تخصصی به حالت تعلیق درآمده و ارزیابیهای در جریان، برای داوری تخصصی پایان یافته است. علاوه بر این، اداره مهاجرت تصمیم گرفته است که به جای سازمان ملی سرمایهگذار انجل (National Angel Capital Organization)، به صورت مستقیم سرمایهگذاران انجل، صندوقهای سرمایهگذار ریسکپذیر و انکوباتورهای تجاری تحت برنامه ویزای استارتاپ را مدیریت کند. بر این اساس، اداره مهاجرت، پناهندگی و شهروندی کانادا مسئولیت مستقیم برای این وظایف را به عهده میگیرد.
چرا برنامه ویزای استارتآپ کانادا هنوز هم یک گزینه قوی برای مهاجرت است؟
اگر چه این تغییرات ممکن است نگرانکننده به نظر برسد، اما چندین دلیل برای خوشبین بودن درباره برنامه ویزای استارتآپ کانادا وجود دارد:
1. تعهد به بهبود
این اصلاحات رویکرد فعالانه اداره مهاجرت کانادا برای افزایش اثربخشی و پاسخگویی نسبت به نیازهای کارآفرینان و اقتصاد کانادا را نشان میدهد. با اجرای این تغییرات، دولت تعهد خود به پرورش یک اکوسیستم کارآفرینی پر جنب و جوش برای جذب استعدادهای نوآورانه از سرتاسر جهان را ثابت میکند. این تکامل پیوسته این برنامه یک نشانه مثبت از قصد دولت کانادا برای حمایت کارآفرینان بینالمللی در طی مسیر راهاندازی موفقیتآمیز کسبوکارشان در داخل مرزهای این کشور است.
2. انعطافپذیری بیشتر با مجوز کار باز
معرفی مجوز کار باز سه ساله یک پیشرفت اساسی در این برنامه است. این تغییر در واقع نیاز تمدید متوالی مجوز کار را کاهش میدهد و به کارآفرینان این اجازه را میدهد تا در کنار گسترش کسبوکار استارتاپی خود، به دنبال اشتغال در سایر موقعیتها باشند.
3. سهمیه کافی برای متقاضیان
اگرچه سهمیه مهاجرت برای اقامت دائم کاهش یافته است، اما همچنان در سطحی است که به اندازه کافی نیاز متقاضیان را برآورده کند. براساس سوابق، از سال 2013، تنها به حدود 900 کارآفرین و خانوادهشان تحت برنامه ویزای استارتاپ، اقامت دائم کانادا اعطا شده است. بنابراین، حداکثر سهمیه سالانه جدید یعنی 2 الی 3 هزار اقامت دائم در سال تحت ویزای استارتآپ کانادا بیشتر از درخواستها و نیازهای فعلی است، در نتیجه، فرصت کافی برای متقاضیان واجد شرایط وجود دارد.
4. تمرکز بر بازدهی و حل تعویقها در پردازش
تصمیم دولت کانادا برای اعمال سقف موقت حمایت از 10 استارتآپ برای هر سازمان مورد تایید تحت برنامه ویزای استارتاپ، یک حرکت استراتژیک با هدف سادهسازی عملیات این برنامه و افزایش بازدهی کلی است. تاکید بر این نکته ضروری است که این محدودیتهای موقت به معنای منصرف شدن متقاضیان بالقوه نیست.
در واقع، این اقدام پیشگیرانه برای بهینهسازی زمان پردازش و رسیدگی به پروندههای به تعویق افتاده در دوران همهگیری کرونا اجرا میشود. با اجرای این رویکرد استراتژیک، اداره مهاجرت کانادا قصد دارد تا متقاضیان برنامه ویزای استارتآپ، پاسخ به درخواستهای خود را به موقع دریافت کنند و فرآیند درخواست برایشان آسانتر باشد که به نفع همه اشخاص و سازمانهای دخیل در این برنامه است.
5. تقویت مدیریت سازمانهای مورد تایید
لغو فرآیند داوری تخصصی (peer review) و تصمیم اداره مهاجرت کانادا برای عهدهدار شدن در قبال مدیریت سازمانهای مورد تایید دخیل در برنامه ویزای استارتآپ، نشانه تغییرات مثبتی است که به افزایش بازدهی و بررسی دقیق پردازش درخواستها کمک میکند.
در وهله نخست، حذف پروسه داوری تخصصی باعث تسریع در زمان پردازش درخواستها نسبت به قبل میشود. ثانیا، انتقال مسولیت اداره امور مربوط به مدیریت سازمانهای مورد تایید به اداره مهاجرت، نشاندهنده تعهد این اداره برای نظارت فعالتر سازمانهای مورد تایید است. این تغییر، نشان میدهد که اداره مهاجرت کانادا قصد دارد تا مطمئن شود که سازمانهای مورد تایید قبل از صدور گواهی تعهد، بررسیهای لازم را انجام داده باشند.
با اتخاد یک رویکرد بسیار عملی در مدیریت سازمان مورد تایید، اداره مهاجرت کانادا میتواند کیفیت ارزیابی و تصمیمات گرفته شده در مورد این سازمانها را بهبود میبخشد و در نهایت، یکپارچگی و اثربخشی برنامه ویزای استارتآپ کانادا را افزایش میدهد.
سوالات متداول
برخی سوالات معمول در مورد تغییرات اخیر در برنامه ویزای استارتآپ کانادا آورده شده است:
- چرا کاهش در سهمیه مهاجرت اعمال شده است؟
کاهش در میزان پذیرش اقامت دائم از سال 2025 تا 2027، برنامه دولت کانادا برای توقف رشد جمعیت در کوتاهمدت برای دستیابی به رشد جمعیت مدیریت شده و پایدار در آینده را نشان میدهد. این تغییر پاسخ به نیازهای اجتماعی و اقتصادی در حال تکامل داخل کشور را منعکس میکند:
- رشد پایدار: این کاهش برای کم کردن فشارها روی خدمات اجتماعی، زیرساختها و مسکن طراحی شده است. به وسیله مدیریت سطوح مهاجرتی، دولت به دنبال ارتقای یک رویکرد متعادل است که رفاه اجتماعی و اقتصادی را تقویت میکند.
- تمرکز بر یکپارچهسازی: با کاهش تعداد تازهواردان در کوتاهمدت، دولت قصد دارد تا ادغام افرادی که از قبل در کانادا زندگی میکردند، با جامعه کانادا افزایش یابد. این ادغام شامل انتقال بیشتر مقیمان موقت (مانند دانشجویان بینالمللی یا نیروی کار خارجی) به اقامت دائم است، در نتیجه حکومت کانادا از این طریق مطمئن میشود که آنها به خوبی در جامعه جا افتادهاند تا به اقتصاد کانادا کمک کنند، بدون این که به خدمات اجتماعی فشار بیشتری بیاورند.
- اهمیت دادن بیشتر کیفیت نسبت به کمیت: برنامه جدید بر اهمیت استقبال از تازهوارادان تحصیلکرده و با مهارت تاکید دارد که میتوانند به آسانی به نیروی کار کمک و بخشهای کلید اقتصادی را حمایت کنند. قصد از این تغییرات شرایطی است که شانس موفقیت برای مهاجرین جدید در کانادا به حداکثر برساند.
- رفع چالشهای اخیر: این اعلامیه به رفع فشارهای وارده بر بخشهای مختلف از جمله مسکن، تاکید دارد. با اجرا مقاصد مهاجرت کنترل شده، حکومت کانادا امیدوار است تا چالشهای مربوط به مقرون به صرفه بودن مسکن و بیکاری را کاهش دهد و پایگاه پایداری برای رشد اقتصادی در آینده ایجاد کند.
- آیا کاهش مهاجرت روی درخواست ویزای استارتآپ، تاثیر میگذارد؟
بعید است کاهش در تعداد سهمیه مهاجرت، اثر قابل توجهی بر برنامه ویزای استارتاپ کانادا داشته باشد. براساس سوابق، از سال 2013، اداره مهاجرت کانادا حدود 900 درخواست متقاضیان ویزای استارتآپ کانادا برای دریافت اقامت دائم تایید کرده است.
با توجه به این رکورد، اعطای حداکثر سالانه بین 2 هزار تا 3 هزار اقامت دائم کانادا در بین سالهای 2025 تا 2027، بسیار بیشتر از میزان نیاز متقاضیان ویزای استارتاپ است. بهرحال، بیان این نکته ضروری است که اداره مهاجرت کانادا ممکن است پردازش درخواست برخی از متقاضیان مانند متقاضیان داخل کانادا و متقاضیان فرانسویزبان را در اولویت بررسی قرار دهد.
بنابراین، زمان پردازش افرادی که به صورت فعالانه روی کسبوکار استارتاپیشان از داخل کانادا کار میکنند یا تحت دسته متقاضیان فرانسویزبان قرار دارند، به دلیل در اولویت بررسی قرار داشتن، سریعتر باشد.
- اگر برای مجوز کار پیش از 3 اکتبر 2024 درخواست داده باشم، آیا مجوز کار باز برایم صادر میشود؟
خیر، متقاضیان ویزای استارتآپ کانادا که پیش از 3 اکتبر 2024، برای مجوز کار درخواست دادهاند، پس از تایید درخواستشان، مجوز کار بسته دریافت میکنند.
- اگر برای مجوز کار پیش از 3 اکتبر 2024 درخواست داده باشم، آیا بهتر است درخواستم را پس بگیرم و مجدد درخواست دهم؟
این مورد بستگی به اولویتهای شما دارد. اگر میخواهید سریعتر مجوز کار بدون درنظر گرفتن باز یا بسته بودن آن، دریافت کنید، بهتر است درخواست خود را پس نگیرید. به این دلیل پروسه لغو درخواست توسط از اداره مهاجرت، پناهندگی و شهروندی کانادا زمانبر است و بهتر است قبل از ارسال درخواست جدید، منتظر بمانید تا زمانی که درخواست قبلی شما به صورت رسمی رد شود.
- آیا برای درخواست مجوز کار باز به شماره پرونده صادر شده در زمان درخواستم برای اقامت دائم نیاز دارم؟
با این که اداره مهاجرت کانادا در مورد نیاز به ارائه شماره پرونده صادر شده برای درخواست اقامت دائم در زمان اپلای برای مجوز کار باز بیان نکرده است. اما به واسطه تغییرات اخیر در سیاست اداره مهاجرت کانادا، لازم است متقاضیان ویزای استارتاپ مدرکی برای اثبات این ارائه دهند که در زمان اپلای مجوز کار باز، تحت ویزای استارتاپ درخواست اقامت دائم را دادهاند.
- چگونه میتوانم ثابت کنم که بیزینس استارتاپی من تحت ویزای استارتاپ میتواند مزایای اقتصادی قابل توجهی برای کانادا داشته باشد؟
برای اثبات این که استارتآپ شما میتواند مزایای اقتصادی قابل توجهی برای کانادا داشته باشد، باید مدارک پشتیبانی مانند بیزینس پلن جامع یا گزارش بررسی دقیق (due diligence report) از سازمان مورد تایید حامی سرمایهگذاریتان ارائه دهید تا مشخص کنید که چگونه بیزینس یا کار شما شغل ایجاد میکند، نوآوری به همراه دارد، تاثیرات غیرمستقیم بر اقتصاد میگذارد یا فرصتهای آموزشی برای کاناداییها فراهم میکند. ضروری است تا شواهدی در مورد تجربه حرفهای خود و برنامهای واضح برای توضیح دستیابی این مزایا از طریق کسبوکارتان را ارائه دهید.
- اگر استارتآپ من توسط سرمایهگذار کانادایی یا یک انکوباتور تجاری عضو شبکه فناوری کانادا حمایت نشود، چه کاری میتوانم برای تسریع در پردازش درخواست ویزای استارتآپ خود انجام دهم؟
اگر استارتآپ شما توسط سرمایهگذار کانادایی حمایت نمیشود یا به یک انکوباتور تجاری عضو شبکه فناوری کانادا وابسته نیست، همچنان این فرصت دارید تا اقداماتی برای تسریع در روند درخواست ویزای استارتاپ خود انجام دهید. شما میتوانید تمرکز خود را بر گردآوری شواهد قوی تمرکز کنید که مشارکت فعالتان در توسعه استارتاپتان در داخل کانادا را نشان میدهد.
این شواهد میتواند شامل بیزینس پلنهای دقیق، گزارشهای پیشرفت، مشارکت با نهادهای محلی و هر گونه تحقیقات در مورد بازار باشد که مشارکت شما در چشمانداز بیزینس کانادایی را برجسته میکند.
توصیهها
به کارآفرینان مشتاق توصیه میکنیم که برای افزایش شانس موفقیت خود در این محیط رقابتی، همواره در حال توسعه خودشان باشند. در زیر، چند توصیه کلید آورده شده است:
- درک الزامات جدید: آگاهی کافی در مورد تغییرات اخیر این برنامه به ویژه الزامات در مورد مزایای اقتصادی قابل توجه و الزامات تمکن مالی برای درخواست مجوز کار به دست آورید. تنظیم بیزینس پلن و ارائه مدارک پشتیبان درباره ظرفیت توانایی مالی شما برای برآورده کردن این معیارها، شانس تایید درخواستتان را افزایش میدهد.
- تعامل زودهنگام با سازمانهای مورد تایید: با توجه به اعمال محدودیت در تعداد استارتآپ حمایت شده توسط هر سازمان، توصیه میشود که در اسرع وقت با آنها تماس بگیرید. ساختن یک رابطه خوب و اثبات پتانسیل بیزینس شما به صورت قابل توجهی دوام درخواستتان را بهبود میبخشد.
- تمرکز بر طرح ارزشمند منحصربهفرد خود: با توجه به سقف موقت تعیین شده، برجسته و خاص بودن درخواست شما ضروری است. جنبههای منحصربهفرد مدل کسبوکارتان، صلاحیتهای تیمتان و مزایای بالقوه اقتصادی استارتاپ شما برای کانادا را برجسته کنید.
- استفاده از مجوز کار باز: از مجوز کار باز 3 ساله نهایت استفاده را ببرید. این انعطافپذیری به شما این اجازه را میدهد در زمان کار روی استارتاپ خود، به تجربه و شبکه خود در کانادا تنوع ببخشید که میتواند بینشها و ارتباطات ارزشمندی در راستای سودمندی برای سرمایهگذاری شما فراهم کند.
برنامه ویزای استارتاپ کانادا همچنان یک گزینه امیدوارکننده و قابل دوام برای کارآفرینان با قصد استقرار در کانادا است. با تمرکز بر انعطافپذیری و بهبود مداوم، این برنامه موقعیت مناسبی برای سازگاری با نیازهای متقاضیان و اقتصاد کانادا دارد. در حالی که دولت کانادا همواره به دنبال اصلاح این برنامه است، اما متقاضیان بالقوه میتوانند همچنان مطمئن باشند که ویزای استارتاپ همچنان یک مسیر ارزشمند برای نوآوری و کارآفرینی در کانادا است.