آیا شما قصد تحصیل در رشته مهندسی برق در کانادا یا قصد مهاجرت به کانادا به عنوان یک مهندس برق را دارید؟ بسیاری از دانشگاه‌های کانادا در لیست بهترین دانشگاه‌های جهان قرار دارند. 

همچنین، کانادا در سال‌های اخیر شاهد رشد اقتصادی قابل توجهی به دلیل پیشرفت‌های تکنولوژیکی، توسعه زیرساخت‌ها و بازار کار پر رونق بوده است. همین امر منجر به افزایش تقاضا برای نیروی متخصص مانند مهندس برق در کانادا شده است. در ادامه، به جنبه‌های مختلف در مورد تحصیل و بازار کار رشته مهندسی برق در کانادا می‌پردازیم.

رشته مهندسی برق نه تنها در کانادا بلکه در سراسر جهان از جمله رشته هایی است که متقاضیان بسیاری برای کار دارد. دانشگاه های متعددی در کانادا وجود دارد که رشته مهندسی برق را در بالاترین سطح ممکن در جهان ارائه می کنند و در نتیجه فرد پس از دریافت مدرک تحصیلی خود آماده می شود تا به بازار کار این رشته وارد شود.

در برخی از موارد نیز افراد می توانند با استفاده از برنامه های استانی یا برنامه اکسپرس انتری کانادا وارد خاک این کشور شوند و به عنوان مهندس برق در این کشور کار کنند. اما آیا شرایط مناسبی برای کار در کانادا به عنوان مهندس برق فراهم است و آیا درآمد مهندس برق در کانادا با استانداردهای تعیین شده همخوانی دارد یا خیر. در ادامه مشاورین ما به بررسی این موضوع خواهند پرداخت تا علاقمندان به کار در کانادا در این حوزه آگاهی کافی در این زمینه را داشته باشند.

چرا کانادا برای تحصیل در رشته مهندسی برق خوب است؟

از جمله دلایل و مزایای تحصیل در رشته مهندسی برق در کانادا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تحصیلات با کیفیت بالا: دانشگاه‌های کانادا ارائه‌دهنده رشته تحصیلی مهندسی برق هر ساله جزو برترین دانشگاه‌های جهان قرار دارند. دانشگاه‌های کانادا نیز دارای امکانات و آزمایشگاه‌های پیشرفته برای دانشجویان مهندسی برق هستند.
  • ارائه طیف گسترده‌ای از مقاطع تحصیلی: دانشگاه‌های کانادا انواع مختلفی از دوره‌ها و مقاطع تحصیلی شامل دوره‌های تحصیلی کوتاه‌مدت (6 دانشگاه)، کارشناسی (55 دانشگاه)، کارشناسی‌ارشد (35 دانشگاه) و دکتری (27 دانشگاه) را به متقاضیان ارائه می‌دهند.
  • وجود فرصت‌های شغلی بالا: کانادا، مکان اصلی فعالیت بسیاری از شرکت‌ها و مشاغل و دارای صنایع بزرگ است که فرصت‌های شغلی عالی را برای فارغ‌التحصیلان رشته مهندسی برق ارائه می‌دهند.
  • امکان کسب تجربه عملی: بسیاری از دانشگاه‌های کانادا برنامه‌های تحت عنوان کوآپ، کارآموزی و سایر فرصت‌های یادگیری عملی را به دانشجویان مهندسی برق ارائه می‌دهند تا تجربه عملی کسب کنند و مهارت‌های خود را در محیط‌های واقعی توسعه دهند.
  • محیط چندفرهنگی: کانادا کشوری متنوع و چندفرهنگی است و سالانه افراد زیادی از سرتاسر جهان به این کشور برای زندگی و تحصیل مهاجرت می‌کنند. این ویژگی به دانشجویان بین‌المللی این فرصت را می‌دهد تا بتوانند احساس راحتی بیشتری در کانادا داشته باشند.

شهریه مقرون‌به‌صرفه: در مقایسه با بسیاری از کشورهای جهان، دانشگاه‌های کانادا شهریه نسبتا پایین‌تر برای دانشجویان بین‌المللی در نظر گرفته‌اند.

ویزای کار در کانادا

بهترین دانشگاه‌های کانادا برای تحصیل در رشته مهندسی برق

در جدول زیر، دانشگاه‌های برتر کانادا برای تحصیل در رشته مهندسی برق از نظر رتبه‌بندی جهانی آورده شده است:

نام دانشگاهرتبه در جهان برای رشته مهندسی برقرتبه در جهان در میان کل دانشگاه‌هاامتیاز رشتهامتیاز جهانی
دانشگاه واترلو34192798/65
دانشگاه بریتیش کلمبیا72394/6978
دانشگاه کارلتون936176/6651
دانشگاه آلبرتا1031505/657/67
دانشگاه کنکوردیا1316655/616/49
دانشگاه تورنتو15017593/84

چرا کانادا برای کار در رشته مهندسی برق خوب است؟

حمایت کانادا از نوآوری و پیشرفت تکنولوژی در این کشور، منجر به افزایش تقاضای برای جذب نیروی متخصص مانند مهندسان برق شده است. 

دلایل و مزایای زیادی برای مهاجرت مهندسین برق به کانادا وجود دارد که عبارتند از:

امکان دریافت اقامت دائم کانادا

کمبود مهندس برق نسبت به میزان تقاضای بازار کار

حقوق بالای مهندسین برق در کانادا 

امکان فعالیت در حوزه‌های مختلف

دسترسی به فرصت‌های بیشمار تحقیق و توسعه

الزامات و شرایط کار برای مهندسین برق در کانادا

مهندسین برق برای مهاجرت و کار در کانادا باید برخی الزامات را برآورده کنند که عبارتند از:

  • مدرک تحصیلی: متقاضیان باید دارای مدرک کارشناسی یا کارشناسی‌ارشد در رشته مهندسی برق یا مرتبط از یک موسسه معتبر باشند. کسانی که از موسسات مورد تایید هیأت تایید اعتبار مهندسی کانادا (CEAB) دارند، ترجیح داده می‌شوند. 

متقاضیانی که مدرک خود را از موسسات خارج از کانادا دریافت کرده‌اند، لازم است تا برای معادل‌سازی با مدرک کانادایی، از طریق دریافت گواهی ارزیابی اعتبار تحصیلی (ECA) از سازمان‌های مورد تایید اقدام کنند.

  • سابقه کار: بسته به روش مهاجرت، ممکن است میزان سابقه کاری مورد نیاز برای مهندسین برق متفاوت باشد. به صورت کلی حداقل یک سال سابقه کار مرتبط در بیشتر موارد لازم است. داشتن سابقه کار در کانادا مزیت محسوب می‌شود. متقاضیان می‌توانند برای اثبات سابقه کار، اسناد و مدارکی مانند توصیه‌نامه و فیش حقوقی را ارائه دهند. در مواردی، کسب تجربه حرفه‌ای از طریق کارآموزی یا برنامه‌های کوآپ نیز مفید است.
  • مهارت در زبان انگلیسی/ فرانسوی: مهندسین برق برای مهاجرت به کانادا باید حداقل در یکی از دو زبان رسمی کانادا (انگلیسی/فرانسوی) مهارت داشته باشند. برای اثبات مهارت در زبان انگلیسی/ فرانسوی متقاضیان می‌توانند در یکی از آزمون‌های معتبر و مورد تایید دولت کانادا شرکت کنند و نتایج آن را با سطوح معیار زبان کانادایی (CLB) معادل‌سازی کنند. بسته به روش مهاجرت، الزامات مربوط به سطح CLB تعیین شده برای متقاضیان متفاوت است.
  • مجوزهای لازم برای کار: در بیشتر موارد متقاضیان کار در کانادا به عنوان یک مهندس برق، نیاز به دریافت مجوز مهندس حرفه‌ای (P.Eng.) در استان یا منطقه فعالیت خود دارند. فارغ‌التحصیلان مهندسی برق می‌توانند در سازمان نظام مهندسی کانادا ثبت نام و تحت نظارت آن فعالیت کنند. برخی از کارفرمایان کانادا، از متقاضیان می‌خواهند تا گواهینامه پیشرو در طراحی محیطی و انرژی یا به اختصار لید (LEED) را از شورای ساختمان سبز کانادا دریافت کنند. هم‌چنین، متقاضیان باید از نظر قانونی مجوز کار در کانادا را داشته باشند.

سایر الزامات و شرایط: از جمله الزامات برخی از برنامه‌های مهاجرتی محدودیت سنی است. مهندسین برق با سن کمتر از 35 سال در اولویت هستند هر چند که میزان سابقه کار نیز تاثیر مهمی در محدودیت سنی دارد. داشتن تمکن مالی کافی و انطباق‌پذیری مناسب نیز از جمله الزامات برخی از برنامه‌ها است. از جمله الزامات عمومی مربوط به مهاجرت به کانادا می‌توان به انجام معاینات پزشکی و ارائه گواهی عدم سوءپیشینه اشاره کرد.

سابقه کار در کشور کانادا، درآمدی در حدود 14200$ دلار کانادا را دریافت خواهند کرد و این نشان از افزایش 7% در درآمد آن ها دارد.

روش‌های مهاجرت به کانادا برای مهندسین برق

روش‌های بسیاری برای مهاجرت مهندسین برق به کانادا وجود دارد. از جمله بهترین روش‌های مهاجرت به کانادا به عنوان مهندس برق می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. سیستم اکسپرس اینتری: سیستم اکسپرس اینتری محبوب‌ترین و ساده‌ترین راه برای دریافت اقامت دائم کانادا از طریق مهارت، تخصص و سابقه کاری است. این سیستم، از طریق ایجاد یک نمایه آنلاین، امتیازدهی متقاضیان از طریق سیستم جامع رتبه‌بندی (CRS) و قرعه‌کشی دوره‌ای برای انتخاب متقاضیان برتر عمل می‌کند. 

سه برنامه اصلی این سیستم عبارتند از: برنامه نیروی متخصص فدرال کانادا (FSWP)، برنامه کارکنان ماهر فدرال (FSTP) و کلاس نیرو با تجربه کار کانادایی (CEC). مهندسین برق و الکترونیک در این سیستم با کد 21310 در طبقه‌بندی ملی مشاغل کانادا (NOC) در رده علوم، فناوری، مهندسی و ریاضی (STEM) قرار دارند.

  1. برنامه‌های نامزدی استانی (PNP): هر استانی برای جبران کمبود نیروی کار و رشد اقتصادی بیشتر، برنامه مهاجرتی خاص خود تحت عنوان برنامه نامزدی استانی دارد. مهندسین برق می‌توانند با داشتن پیشنهاد شغلی از یک کارفرمایی استانی و رعایت الزامات برنامه مهاجرتی برای دریافت نامزدی و سپس اقامت دائم اقدام کنند. 

در جدول زیر، برخی از جریان‌های برنامه نامزدی استانی مناسب مهاجرت به کانادا به عنوان یک مهندس برق آورده شده است:

نام استانجریان مهاجرتی برای مهندسین برق
بریتیش کلمبیامهاجرت مهارت‌های بریتیش کلمبیا – جریان اسکیل ورکراسکیل ورکر بریتیش کلمبیا اکسپرس اینتری
آلبرتاجریان اکسپرس اینتری آلبرتا
انتاریوجریان اولویت‌های سرمایه انسانی اکسپرس اینتریجاب آفر کارفرما برنامه نامزدی مهاجرت انتاریو
مانیتوبااسکیل ورکرها در مانیتوبااسکیل ورکرهای خارجی (Skilled Workers Overseas)
نوا اسکوشیااولویت‌های بازار کار اکسپرس اینتریجریان اسکیل ورکر
نیو برانزویکاکسپرس اینتری نیو برانزویکجریان اسکیل ورکر
ساسکاچواناسکیل ورکر بین‌المللی – اکسپرس اینتری ساسکاچواناسکیل ورکر بین‌المللی – مشاغل مورد تقاضا
نیوفاندلند و لابرادورمهارت‌های در اولویت نیوفاندلند و لابرادوراسکیل ورکر اکسپرس اینتری نیوفاندلند و لابرادور
جزیره پرنس ادوارداکسپرس اینتری برنامه نامزدی استانی جزیره پرنس ادواردجریان اسکیل ورکر خارج از جزیره پرنس ادوارد
  1. برنامه نیروی کار موقت خارجی (TFWP): این برنامه به مهندسین برق این فرصت را می‌دهد که به طور موقت به کانادا بیایند و کار کنند. برای واجد شرایط بودن، متقاضیان باید از یک کارفرمای کانادایی پیشنهاد شغلی تمام وقت و تاییدیه ارزیابی تاثیر بازار کار کانادا (LMIA) مثبت یا خنثی داشته باشند. این برنامه شامل جریان‌های مختلف است که متقاضیان بسته به سطح تجربه و حقوق باید یکی از این موارد را انتخاب کنند.
  1. برنامه تحرک بین‌المللی (IMP): این برنامه به مهندسین برق اجازه می‌دهد تا به طور موقت بدون نیاز به دریافت تاییدیه ارزیابی تاثیر بازار کار کانادا (LMIA) در کانادا کار کنند. جریان انتقال درون شرکتی (ICT) این برنامه، یکی از جریان‌های مناسب مهاجرت مهندسین برق به کانادا است.
  1. مجوز کار پس از فارغ‌التحصیلی (PGWP): دانشجویان بین‌المللی رشته مهندسی برق در موسسات آموزشی مورد تایید کانادا، می‌توانند بعد از فارغ‌التحصیلی برای دریافت این مجوز کار اقدام کنند.
  1. برنامه مهاجرتی آتلانتیک (AIP): برنامه مهاجرتی آتلانتیک، یک برنامه مهاجرت فدرال است که به مهندسین برق این فرصت را می‌دهد تا از طریق کار در یکی از 4 استان این منطقه اقامت دائم به دست آورند. چهار استان حوزه آتلانتیک عبارتند از: نوا اسکوشیا، نیوبرانزویک، جزیره پرنس ادوارد و نیوفاندلند و لابرادور.

مجوز تحصیل کانادا: این مجوز به متقاضیان اجازه می‌دهد در صورت دریافت پذیرش از یک موسسه آموزشی مورد تایید کانادا (DLI)، برای تحصیل در رشته مهندسی برق به کانادا مهاجرت کنند.

نحوه دریافت اقامت دائم کانادا به عنوان یک مهندس برق

مهندسین برق متقاضی دریافت اقامت دائم کانادا می‌توانند طبق مراحل زیر عمل کنند:

تکمیل درخواست و اقدام برای مهاجرت و دریافت اقامت دائم کانادا

تحقیقات کافی در مورد مسیرهای مهاجرتی مناسب

ارزیابی معیارهای خود برای واجد شرایط بودن برنامه‌های مهاجرتی

جمع‌آوری و ترجمه مدارک و اسناد و پر کردن فرم‌های لازمه

ارسال درخواست برای برنامه مهاجرتی به صورت آنلاین

انجام فرآیند بیومتریک در صورت دریافت تاییدیه اولیه

نحوه دریافت مجوز کانادا برای مهندسین برق خارجی

مشاغل مهندسین برق در کانادا، مشاغل تحت نظارت هستند. به همین دلیل، همه مهندسان قبل از اقدام برای فعالیت مستقل به عنوان یک مهندس حرفه‌ای، باید از سازمان ناظر استان یا منطقه خود مجوز دریافت کنند. 

در مدت زمان در انتظار صدور مجوز، مهندسین می‌توانند تحت نظارت یک مهندس دارای مجوز فعالیت داشته باشند. فرآیند صدور مجوز مهندسی در استان‌ها و مناطق مختلف متفاوت است.

در اکثر استان‌ها، متقاضیان برای واجد شرایط بودن دریافت مجوز باید حداقل 4 الی 5 سال سابقه کار مهندسی شامل 1 سال سابقه کار کانادایی داشته باشند. با این حال، انجمن مهندسان حرفه‌ای انتاریو الزام مربوط به داشتن سابقه کار کانادایی را برای مهندسان بین‌المللی حذف کرد. 

همچنین، برخی از سازمان‌های نظارتی استان‌ها مجوز موقت برای متقاضیان واجد شرایط بدون داشتن سابقه کار کانادایی صادر می‌کنند.

مهندسین برقی که تازه فارغ‌التحصیل شده‌اند یا سابقه کار کافی (بین‌المللی یا کانادایی) ندارند، می‌توانند برای دریافت مجوز مهندسی در آموزش (EIT) درخواست دهند یا در دوره‌های کارآموزی سازمان‌های مربوطه شرکت کنند.

متقاضیان برای دریافت مجوز مهندسی از سازمان‌های ناظر باید مدارک زیر را ارسال و هزینه صدور مجوز را پرداخت کنند:

ارائه نتیجه آزمون تمرین حرفه‌ای (PPE)

مدارک تحصیلی از جمله مدرک تحصیلی، ریز نمرات، گواهینامه‌ها و شرح دوره یا برنامه آموزشی (گواهی ارزیابی اعتبار تحصیلی برای فارغ‌التحصیلان خارج از کانادا)

سابقه کار از جمله ارائه توصیه‌نامه‌ها و سابقه کار تایید شده توسط سرپرست

مهارت در زبان انگلیسی / فرانسوی از طریق ارائه نتایج یک آزمون زبان معتبر

ارائه برگه مربوط به ارزیابی شخصیت برای اثبات حسن برخورد

حوزه‌های کاری و وظایف مهندسین برق در کانادا

مهندسین برق و الکترونیک تجهیزات و سیستم‌های الکتریکی و الکترونیکی را طراحی و برنامه‌ریزی و در مورد آن‌ها، تحقیق، ارزیابی و آزمایش می‌کنند. این افراد توسط شرکت‌های برق، شرکت‌های ارتباطات، تولیدکنندگان تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی، شرکت‌های مشاوره و طیف گسترده‌ای از صنایع تولیدی، ساخت‌وساز، هوافضا و حمل‌ونقل و دولت استخدام می‌شوند. 

همچنین، بخش‌های فناوری، اینترنت اشیاء و سیستم‌های هوشمند، از جمله موقعیت‌های کار برای مهندسین برق در کانادا است. 

وظایف مهندسین برق در کانادا به صورت زیر است:

نظارت بر تکنسین‌ها، فناوران، برنامه‌نویسان، تحلیلگران و سایر مهندسان

انجام تحقیقات لازم و گسترده در زمینه‎های مختلف در مورد قطعات و سیستم‌های مرتبط

طراحی مدارها، قطعات، سیستم‌ها و تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی

برآورد هزینه و زمان‌بندی مواد، تهیه گزارش‌ها و مشخصات طراحی برای سیستم‌ها و تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی

انجام شبیه‌سازی میکرو یا نانو دستگاه‌ها، مدل‌سازی فرآیند و یکپارچه‌سازی در توسعه دستگاه‌ها و محصولات الکترونیکی جدید

نظارت و بازرسی نصب، اصلاح، آزمایش و بهره‌برداری از سیستم‌ها و تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی

تدوین استانداردهای نگهداری و بهره‌برداری برای سیستم‌ها و تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی

بررسی و تعمیر خرابی‌های سیستم‌های الکتریکی یا الکترونیکی

تهیه اسناد قرارداد و ارزیابی مناقصه برای ساخت‌وساز یا نگهداری

میزان تقاضا و درآمد مهندسین برق در کانادا

مهندسی برق و الکترونیک یکی از مشاغل مهندسی پرتقاضا در کانادا است و فرصت‌های شغلی بسیاری برای مهندسین برق وجود دارد. طبق پیش‌بینی‌ها در طی دوره 2022 تا 2031، 12 هزار و 600 فرصت شغلی برای مهندسین برق در کانادا ایجاد می‌شود. 

طبق گزارش وب‌سایت Job Bank کانادا، 199 فرصت شغلی برای مهندسین برق وجود دارد. وب‌سایت‌های کاریابی مانند glassdoor.ca و Indeed.com، در سال 2024 هر کدام بیش از دو هزار آگهی شغلی برای مهندسین برق در کانادا را گزارش کردند.

در جدول زیر، درآمد مهندسین برق در کانادا و استان‌های مختلف آن آورده شده است:

استان/منطقهدرآمد سالانه
کانادا79 هزار و 179 دلار
انتاریو95 هزار دلار
آلبرتا89 هزار و 510 دلار
بریتیش کلمبیا96 هزار دلار
جزیره پرنس ادوارد84 هزار و 996 دلار
مانیتوبا81 هزار و 329 دلار
مناطق شمال غربی113 هزار و 182 دلار
نوا اسکوشیا72 هزار و 197 دلار
نیوبرانزویک85 هزار و 782 دلار
نیوفاندلند و لابرادور136 هزار و 387 دلار
ساسکاچوان117 هزار دلار
کبک84 هزار و 450 دلار
یوکان109 هزار و 353 دلار

جدول فوق به خوبی نشان می دهد که درآمد یک مهندس برق در استان انتاریو و همچنین کبک در بالاترین سطح خود قرار دارد و در جزیره پرنس ادوارد نیز کمترین میزان درآمد برای این افراد در نظر گرفته شده است. البته باید به این نکته نیز توجه داشت که کیفیت زندگی در تمامی استان ها و همچنین قلمروهای کشور کانادا در سطح بالایی قرار دارد و به همین دلیل نمی توان گفت که میزان درآمد در یک استان کمتر از دیگری است و در نتیجه کیفیت زندگی در آن کمتر خواهد بود چرا که هزینه های زندگی در برخی از استان های کانادا بیشتر از دیگری است.

نحوه کاریابی و فرآیند استخدام مهندس برق در کانادا

مهندسین برق برای یافتن شغل در کانادا می‌توانند طبق مراحل زیر عمل کنند:

  1. بررسی نیازها و تقاضای بازار کار برای رشته مهندسی برق در کانادا
  2. تحقیق در مورد معیارهای لازم برای استخدام مانند مهارت‌ها، سوابق کاری و مدارک
  3. تهیه رزومه قوی و مناسب به سبک کانادایی 
  4. اقدام برای کاریابی از طریق شبکه سازی، پلتفرم‌های کاریابی مانند Job Bank، LinkedIn، Glassdoor، Monster و Indeed و وب‌سایت‌های شرکت‌های مرتبط
  5. شرکت در دوره‌ها یا کارگاه‌های آموزشی مانند اتوکد (در صورت نیاز)
  6. ارسال رزومه و انجام پیگیری‌های لازم برای دریافت پاسخ

فرآیند استخدام اکثر کارفرمایان کانادایی عبارتند از تهیه لیست نهایی از رزومه‌های ارسالی، چندین دور مصاحبه و تست مهارت فنی. علاوه بر مباحث تخصصی، مصاحبه در میزان شناخت فرهنگ کانادا و مهارت تطابق‌پذیری نیز بخش مهمی از فرآیند استخدام در کانادا است. 

هدف از این مصاحبه، سنجش مهارت‌های نرم و آشنایی متقاضیان با دیدگاه و اخلاق شرکت و میزان تطابق آن‌ها با فرهنگ کشور کانادا است.

سخن پایانی

تقاضا برای نیروی متخصص مانند مهندس برق در کانادا سالانه رو به افزایش است. به این دلیل که تقریبا تمام صنایع برای فعالیت خود به زیرساخت‌ها و تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی نیاز دارند، فرصت‌های شغلی بسیاری برای مهندسین برق در کانادا وجود دارد. 

برای کسب اطلاعات بیشتر و راهنمایی‌های لازم در زمینه کاریابی به عنوان مهندس برق در کانادا می‌توانید با کارشناسان ما در موسسه حقوقی مهاجرتی کاناداپاس در تماس باشید.